Sukker i hestens foderration

Marts 2013

Der er delte holdninger til melasse i hestefoder. Det er dog vigtigt at fremhæve, at der både er fordele og ulemper ved at tilsætte melasse i foderet. Melasse er ikke kun et rent sukkerprodukt. Indholdet af sukker i melassen svarer til 50 % og det er en hurtig energikilde for hesten. En hest der er i hårdt arbejde har brug for lidt sukker i foderet, da det er en kilde til hurtig energi. Der er forskellige slags melasse, her er roemelassen at foretrække. Roemelassen har et relativt højt indhold af proteiner i forhold til rørmelassse. Fordelen ved melasse er, at det binder støvet i foderet, konsistensen forbedres og blandingen bliver mere velsmagende. Det er ikke kun i melasse der er sukker, da der er naturlig sukker i andre råvarer. Sukkerstoffet fruktan udvikles i græsset om

dagen, når vejret er varmt, En kølig nat lagrer dette stof i græsset til varmen kommer igen . Fruktan lagres i nederste del af græsstrået og derfor er koncentrationen. af fruktan i hesten indtag særdeles høj, når græsfolden er nedbidt. Denne form for sukker, er den man i princippet skal være mest opmærksom på, da 

hesten kan udvikle forfangenhed. Når foråret kommer skal man vænne hesten gradvist til at være på folden. Derudover kan en nedbidt mark være mere skadelig på grund af fruktan end en i græsmark med højt græs. Sukker, i en vis grad, er ikke skadeligt for hesten. Det er en nødvendighed med lidt sukker i den daglige foderration, hvis hesten er i hård træning. Det er vigtigt at have fokus på det sukker hesten indtager på folden, når den græsser, da kan være skadelig for hesten, fordi koncentrationen er høj.                      

Camilla Hensberg