Hestens tyggetid

September 2014

Vilde heste er fra naturens side vant til at æde 16-18 timer dagligt. Hestens tarmsystem er beregnet til at indtage fibre mange timer hver dag og dette er nødvendig for hestens fordøjelsessystem. Hestens behov for den lange tyggetid skal opfyldes når man laver en foderplan. Derfor tildeler man grovfoder i rigelig mængder når hesten er på stald, for at fordøjelsen sker så naturligt som mulig. Tyggetiden er gavnlig for hestens fordøjelse. En forøget tyggetid giver en større spytproduktion. 

Det sørger for at hestens fordøjelse og mavetarmflora er  optimal og  derfor er det væsentlig at tildele hesten rigelige mængder at  grovfoder. Der er forskel på grovfoder og indholdet af fordøjelige fibre. Strukturen i wrap er blød og et lavere indhold af fibre end hø. Strukturen i wrap er nemmere for hesten at nedbryde. Det gør tyggetidene mindre i forhold til et grovfoder med højere indhold af fibre. Hø er et grovfoder med et højt indhold af fordøjelige fibre. Hø har en anden struktur end wrap og det giver en længere tyggetid. Hestens skal tygge mere når den indtager hø og det fremmer fordøjelsesprocessen. Lucernen har en grov struktur og er et grovfoder der har et højt indhold af fordøjelige fibre. Det giver dermed en lang tyggetid og øget spytdannelse. Lucerne er ideel til at supplere med i fuldfoderet, da det vil 

tager længere tid for hesten at æde foderet i krybben. Man anbefaler fuldfoder hvor der er lucerne i eller at man selv tilsætter ekstra lucerne. Hestens fordøjelse er afgørende for hestens generelle velbefindende. Grovfoder er nødvendig for en optimal fordøjelse, idet hestens fordøjelse er skabt til at indtage det fra naturens side.  

Camilla Hensberg